Zoeken
  • Dirk Schyvinck

De high & low tech van 100 jaar leven!

Over heel de wereld maar zeker en vast in Silicon Valley zijn experts bezig om niet alleen veroudering uit de wereld te helpen maar het leven fundamenteel langer te maken. 112, 120, 135 jaar: deze experts zijn het er onder elkaar vaker over eens dat de klassieke normering van levensverwachting zoals we ze in overheidsplannen vinden, tè conservatief wordt ingeschat. Het is een meer dan spannend verhaal om de evolutie van de kennis over longevity (langer leven) vanuit deze high tech community te volgen. En wees gerust: het zijn niet altijd oude tech knarren die plots bij het ouder worden belangstelling krijgen voor het onderwerp!

Zo loopt er momenteel een prachtige campagne voor donatie van de non-profitorganisatie sens research foundation, waar celebs ingezet worden om geld te verzamelen. Sonia Arrison, één van de oprichters van de befaamde Singularity University is er één van. Daarbij hoort bijvoorbeeld ook het muziekicoon Herbie Hancock, een ander: DJ Steve Aoki. Maar ook in ons eigen land heeft high tech aandacht voor longevity.

Denk maar aan wat een jonge kerel als @Sven Bulterijs realiseert met heales en het vierde symposium over Healthy Ageing waar een krans van internationale sprekers weldra het podium zal vullen.

"Wat als we straks 100 worden?": het beweegt in de wereld van jong tot oud. Van High Tech tot Low Tech...

Van High Tech tot Low Tech? Wat kun je er zelf aan doen?


Met low tech bedoel ik: wat we er zelf kunnen doen aan om lang en gezond te leven. Om de vraag te beantwoorden, kijken we naar de initiatiefnemers van Blue Zones. Samen met National Geographic hebben ze de locaties gespot om 's werelds langstlevende mensen te vinden en te bestuderen, -wetende dat de meeste antwoorden binnen de levensstijl van mensen en omgeving lagen (de Deense Twin Study stelde vast dat slechts ongeveer 20% van de lengte van de gemiddelde persoon door genen wordt bepaald)-. Daarna werkten ze met een team van demografen om groepen mensen over de hele wereld te vinden met de hoogste levensverwachting en/of met het hoogste aantal mensen dat de leeftijd van 100 jaar bereikt.

Uiteindelijk hebben ze vijf plaatsen gevonden die aan hun criteria voldeden:

-Barbagia regio van Sardinië - Bergachtige hooglanden in het binnenland van Sardinië met 's werelds hoogste concentratie van mannelijke centenarians (honderd jarigen).

-Ikaria, Griekenland - Aegean Island met een van 's werelds laagste percentages van mortaliteit op middelbare leeftijd en de laagste percentages van dementie.

-Nicoya Peninsula, Costa Rica - 's Werelds laagste percentages van mortaliteit op middelbare leeftijd, op één na hoogste concentratie van mannelijke centenarians.

-Zevende-dags-Adventisten - Hoogste concentratie ligt rond Loma Linda, Californië. Ze leven 10 jaar langer dan hun Noord-Amerikaanse tegenhangers.

-Okinawa, Japan - waar vooral vrouwen de langstlevende populatie ter wereld vormen.

Vervolgens verzamelden ze een team van medische onderzoekers, antropologen, demografen en epidemiologen om overal op zoek te gaan naar op 'bewijzen' gebaseerde gemeenschappelijke noemers.

Ze hebben er negen gevonden onder het moto 'the Power9'. Geen schokbrekende tips en overgoten met een lichte marketingsaus (met recepten als bijproduct), maar vaak merkwaardig gelijklopend met de adviezen uit de geneeskundige hoek. Neem ze gerust met een korreltje saus, figuurlijk dan....


Doe eens zoals een 100-jarige...


1. Beweeg natuurlijk, exclusief triathlons

's Werelds langstlevende mensen lopen geen marathons of triathlons. Ze worden zelfs geen lid van sportclubs. In plaats daarvan leven ze in buurten die hun aanzetten om veel te bewegen op een natuurlijke manier. Werken bijvoorbeeld. Zo tuinieren ze vaak en gebruiken hun handen en lichaam voor huis- en tuinwerk. Niet met de auto om boodschappen, maar stappen of fietsen, dus!

2. Purpose/ zingeving, zin hebben

Inwoners van Okinawa noemen het 'Ikigai' en inwoners van Nicoya noemen het 'plan de vida', want het vertaalt zich beide in "waarom ik 's morgens wakker word". Je 'waarom' (purpose, passie?) kennen = tot zeven jaar extra levensverwachting waard!

3. Tot rust komen

Zelfs mensen in de Blue Zones ervaren stress, tiens. Stress leidt tot chronische ontsteking, geassocieerd met elke belangrijke leeftijdsgebonden ziekte. Langlevende mensen kennen echter routines, rituelen om die stress af te werpen. Zo nemen mensen in Okinawa elke dag een paar momenten om zich hun voorouders te herinneren, Adventisten bidden, Ikarians doen een dutje en in Sardinië nemen ze een happy hour.

4. 80% regel

Stoppen met eten wanneer de maag voor 80 procent vol zijn. De 20% kloof tussen geen honger en een verzadigd gevoel kan het verschil zijn tussen afvallen of het aankomen. Mensen in de Blue Zones eten hun kleinste maaltijd verder in de late namiddag of vroege avond en dan eten ze niet meer de rest van de dag.

5. "I love plants"

Bonen, inclusief fava bonen, soja en linzen, vormen de hoeksteen van de meeste honderdjarige diëten. Vlees wordt gemiddeld slechts vijf keer per maand gegeten. Serveergroottes zijn klein (vaak niet meer dan 100 gram).

6. Wijn@5 o'clock?

In alle Blauwe Zones (behalve Adventisten) wordt matig maar toch regelmatig alcohol gedronken. Matige drinkers overleven niet-drinkers. De kunst is om 1 à 2 glazen per dag te drinken met vrienden en / of met voedsel. (7 x 1,5) = 10 glazen, wat recent als maximum norm per week werd benoemd. En neen, de hele week niet sparen en op zaterdag 10 drankjes nuttigen.

7/ ‘Belong’

Merkwaardig: alle behalve vijf van de 263 honderdtachtigen die werden ondervraagd, behoorden tot een op geloof gebaseerde community. Uit BZ-onderzoek blijkt dat vier keer per maand het bijwonen van op geloof gebaseerde diensten vier à veertien jaar aan levensverwachting toevoegen. Als je je maar ergens thuis voelt! Vraag is of dat ook geldt voor netwerken als facebook of ...linkedin?

8. Eigen netwerk eerst

Succesvolle honderdjarigen in de Blue Zones zetten hun families op de eerste plaats. Dit houdt ook in dat ouder wordende ouders en grootouders in de buurt maar zeker zolang mogelijk thuis worden ‘verzorgd’ (het verlaagt ook de ziekte en het sterftecijfer van kinderen thuis). Ze verbinden zich tot een levenspartner -wat kan oplopen tot drie jaar extra levensverwachting- en investeren in hun kinderen met tijd en liefde...

9. Andere netwerken: een must

's Werelds langstlevende mensen werden geboren in- sociale kringen die gezond gedrag extra ondersteunden. Anderzijds blijkt uit ander onderzoek dat roken, zwaarlijvigheid, geluk en zelfs eenzaamheid besmettelijk zijn. Dus de sociale netwerken van mensen met een lange levensduur hebben hun gezondheidsgedrag gunstig beïnvloed.

Om vandaag de leeftijd van 100 jaar te bereiken, moet je misschien nog de de genetische loterij gewonnen hebben. Maar de meesten van ons hebben het vermogen om gezond hun vroege jaren negentig in te gaan, zelfs grotendeels zonder chronische ziekte. Zoals de Blue Zone experts aantonen, zou de gemiddelde levensverwachting met tien à twaalf jaar kunnen stijgen door een levensstijl alias Blue Zones te adopteren. Voor anderen zijn er uiteraard nog de high tech experts!

Wordt vervolgd!


14 keer bekeken

© 2017 Dirk Schyvinck for SiFconsultancy / Cover boek© Jan Erik Waider

0032 475 54 66 99

Voor lezingen, presentaties, colloquia, consulting...

  • White Twitter Icon
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Facebook Icon
  • LinkedIn - Black Circle